zaterdag 6 december 2008

Ding 23


En dan is het al weer afgelopen. Erg leuk om te doen, ook om gezamenlijk met een deel van het team naar de eindstreep te werken. Ik ben het met Hofmenneke eens dat twee tussentijdse bijeenkomsten kunnen bijdragen aan een nog beter resultaat. Ook onderling hadden we elkaar nog beter kunnen helpen; maar ja, het "gewone" werk ging ook door. Inmiddels werd de Hofbibliotheek ook nog gecertificeerd, dus het is niet ongemerkt gebleven...
Sommige "dingen" waren bij mij al bekend, andere niet. LastFm was een ontdekking waar ik nog meer van wil weten. Niks leuker dan in de Long Tail nieuwe muziek te ontdekken, niet waar?
En afgelopen is eigenlijk slechts de ontdekkingstocht. Het echte werk gaat beginnen. We zijn er door de cursus nu wel van overtuigd dat we 2.0 moeten gaan toepassen.
Voor 2009 staat een weblog op het jaarwerkplan en in het eerstkomende werkoverleg gaan we kijken welke onderdelen nog meer bruikbaar zijn. 23 Dingen is daar dus het startsein voor geweest.

zaterdag 29 november 2008

Ding 22


Uit de artikelen blijkt de noodzaak om bibliotheken te veranderen. De manifesten bezorgen mij wat onaangename gevoelens; we krijgen de laatste tijd iets teveel regels, normen, waarden, richtlijnen en canons over ons uitgestort. Maar goed.
Anderson ziet het goed; minder collectioneren en meer digitale toegangspoort worden, inclusief podcasts en blogs. En de klanten meer opzoeken in plaats van wachten tot ze bij ons komen. Er is nog wel een lange weg te gaan, maar er gebeurt ook veel. Kijk naar de opkomst vanwinkelconcepten en de samenwerking met ROC's. Leuk ook de bibliotheek 4.0 toekomstvisie van Wendy Schulz. De bibliotheek als Mind gym en Knowledge spa. Met aan het eind van de rit ook weer aandacht voor een draadloos-vrije ruimte, met lekkere stoelen, goede koffie en een uitstekende single malt en een boek, kan het mooier?
Over enige tijd is iedere bibliotheek 2.0 en gaan we gewoon weer verder met de blijvende vernieuwingen. Om met Dimitri Verhulst te spreken; "t is voor vierenzeventig procent zeker dat daar tweeentachtig procent kans op is".

woensdag 26 november 2008

Ding 21


Worldcat en MyDiscoveries van de OBA even uitgeprobeerd. Ook het stukje van radio 1 beluisterd en zie, daar was weer de term crowdsourcing. Zoals gezegd, pas wat over gelezen en nu weer tegengekomen. Goed voorbeeld van een toepassing van crowdsourcing; Dell computers opent een site waarop gebruikers tips en advies kunnen geven over gebruik en toepassing van de computers. Al de gebruikers samen kunnen daar zeer waardevolle dingen over zeggen.
Voor MyDiscoveries geldt waarschijnlijk hetzelfde. Het uitbreiden van tags door gebruikers kan de vindbaarheid van media alleen maar vergroten.

donderdag 20 november 2008

Ding 20




woensdag 19 november 2008

Ding 19


Met ZBdigitaal, oprichter van Bibliotheek2.0, waar ik ook lid van ben, heb ik inmiddels zo nu en dan virtueel contact. Dat is dus een heus voorbeeld van een sociaal netwerk. Via Edwin heb ik de muziek van Okkervil River ontdekt. Deze groep uit Austin, Texas heeft natuurlijk een plek op MySpace. Daar dus maar even vriend van geworden. Toch geloof ik niet dat ik een erg aktief lid ga worden van dit soort netwerken.
In SlowManagement van herfst 2008 staat een leuk artikel over crowdsourcing. Aanhangers van dit begrip geloven stellig dat de massa slim, talentvol en creatief is. Via sociale netwerken laten steeds meer bedrijven en gemeentes het grote publiek meepraten en meedenken. (er zijn goede voorbeelden). Volgens The Crowds hoeft dat niet te betekenen dat de middelmaat gaat regeren of dat populisme gaat overheersen.
Kennis-inbreng en -deling staan centraal. Wel dient er een langdurige relatie opgebouwd te worden met de achterban/klant, zodat er wederzijds vertrouwen ontstaat. Ook waarschuwen ze voor online referenda. Keuzes tussen voor of tegen werken alleen polariserend en moeten worden vermeden. Het gaat om achterliggende gedachten en denkbeelden. Misschien wordt het op die manier toch wel wat met die sociale netwerken.

dinsdag 11 november 2008

Ding 18


Deze kende ik al. Mijn verzameling is al vol, aangezien het een gratis account betreft. Misschien toch maar eens $25 besteden aan een abonnement voor het leven.
Want dit is toch wel heel aardig voor boekenliefhebbers. Onder de aandacht van klanten brengen, lijkt me.
Ben ook aangemeld bij de Parelketting. Mijn eigen collectie vind je hier. (Wel even inloggen).

zondag 9 november 2008

Ding 17


Via Frankwatching en GoWeb20.net wat web2.0 sites bekeken. Ik zag dat in de rubriek "boeken" Lulu.com nog voor Librarything stond, dus daar even gekeken. Over mogelijkheden van Long Tail gesproken. Toch mag ook Bibliotheek 2.0 natuurlijk niet ontbreken. Meer dan 1500 leden zijn er al en zo zie je nog eens bekenden, nietwaar Kirsten? ;)

maandag 3 november 2008

16 - b


Even wat proberen met een filmpje. Het is wat onduidelijk, door het gebruik van een mobieltje, maar vooruit... Het gaat om het principe nietwaar?

woensdag 29 oktober 2008

Ding 16


Mooi filmpje, leuk nummer en over de bieb(?)

maandag 27 oktober 2008

Ding 15


Podcast ken ik al wel een beetje. Gebruik zelf I-tunes en daarin zit die mogelijkheid. Tijdens de laatste verkiezingen had Wouter Bos regelmatig podcasts. Nu alleen nog een wekelijks weblog. Heb er overigens maar zelden naar geluisterd.
Wij hebben op de onvolprezen lokale radio HofstreekFM een twee-wekelijks item in een jeugdprogramma. Twee basisschoolleerlingen vertellen daarbij iets over de nieuwe aanwinsten jeugdboeken van de bibliotheek. Zodra de techniek dat toelaat willen we kijken of we daar een podcast van kunnen maken.

vrijdag 24 oktober 2008

Ding 14


ICQ en MSN heb ik ooit al eens getest om het contact met neefjes en nichtjes te onderhouden; als een oom die meegaat met zijn tijd, nietwaar. Gevolg was dat er berichtjes vol met emoticons en chat-taal als "hoestie, kweenie en 2day" binnenkwamen zodra je de pc had aangezet. Na korte tijd deze programma's maar verwijderd. Chatten met wildvreemden is aan mij niet besteed. Misschien dat het onder collega's gebruikt kan gaan worden als aanvulling op het email-verkeer. Vandaar dat ik op mijn weblog nu een Meebo knop heb. Wie weet volgen er meer en kunnen we straks testen.

donderdag 23 oktober 2008

Ding 13


Een document aangemaakt op Google Docs en al 1 uitnodiging verstuurd naar een collega.
(overige gmail-adressen nog niet bekend). Benieuwd hoe dat gaat.
Foto is de cover van het boek "De bibliotheek bij nacht". Mooi verhaal over een privébibliotheek; de geschiedenis van bibliotheken en de liefde voor boeken. Schrijver is overigens huiverig voor de virtuele variant...
Overigens ook nog wat foto's gemaakt van de nieuwbouw in Delden en deze op Flickr gezet. Delden Nieuwbouw

dinsdag 21 oktober 2008

Ding 12


In de zandbak dan maar. Ik raak soms wel iets meer op de hand van Andrew Keen. De bijdrages aan de 23dingen-wiki zijn nou niet bepaald hoopgevend te noemen. Niet verwonderlijk dat de goede voorbeelden van wiki's uit de bibliotheekwereld nog uitblijven. Desalniettemin een bijdrage gedaan; want het is een "ding" niet waar? De kwaliteit van het door mij genoemde restaurant is overigens wel uitstekend.

zaterdag 18 oktober 2008

Ding 11



Veel verder dan de Wikipedia en de Wiki van OB Deventer was ik nog niet gekomen. Ik zie dat er ook niet erg veel meer Nederlandse (bibliotheek) toepassingen zijn. Deventer loopt voorop, hoewel het aantal deelnemers nog niet erg groot is, toch wel een compliment. Ook de widget is prima. Waren we al over getipt door Mark D.
Frappant om te zien dat sommige toepassingen soms land-gebonden zijn. Teletekst is in Nederland zeer populair, in andere landen veel minder. Wij hebben dus blijkbaar nog weinig op met wiki's.

donderdag 16 oktober 2008

Ding 10 b



De zoektocht naar weblogs van bibliotheken gaat nog voort. Weer een aardig voorbeeld is die van Rijssen-Holten. Wel heel informatief, maar zoals collega Hoflezer zei: is het niet de bedoeling dat er uitwisseling van informatie plaatsvindt? Blijkbaar moeten de lezers daar ook nog aan wennen.

woensdag 15 oktober 2008

Onding

Vanmorgen gezien dat mijn blog in 1 lange kolom wordt weergegeven.
Wat ik ook probeer, ik krijg geen smalle kolom naast mijn webberichten.
Inmiddels ben ik ook de "kop"kwijt.
Staat nu ook ergens aan het eind van de berichten.
Enig idee?

vrijdag 10 oktober 2008

Ding 10 a




Deze week begonnen met Delicious. Gezocht naar bookmarks van mooie toepassingen van weblogs in bibliotheken. Dat wordt nog een lange zoektocht, want Delicious heeft al een aardig lijstje,
Arnhem en Hardenberg zijn daar alvast twee voorbeelden van. Te zien op mijn delicious-pagina.
http://delicious.com/rsfeed
Wordt vervolgd.....

zaterdag 4 oktober 2008

Ding 9

Vorige week stond er een groot interview met Jan Blokker in de Volkskrant. Altijd goed om te lezen, zolang het nog kan niet waar? "Het einde van de ambachtelijkheid is ingetreden..... Iedereen mag een column schrijven; iedereen kan acteren; iedereen is journalist....Mensen zien het verschil niet meer tussen Ko van Dijk en een Idol.
In feite is dit ook de kern van het betoog in het boek De @-cultuur van Andrew Keen. (Ondertitel: Hoe internet de beschaving ondermijnt). Vandaar dat ik ook een lichte huiver heb tegen het fenomeen weblog. Maar daar zet ik me wel overheen, omdat er ook heel veel goeds gemaakt wordt. Ik ben een zeer selectieve volger van weblogs, maar die van ZB-Digitaal, Jantweepuntnul en Mark Deckers zijn altijd de moeite waard. Door Erwin's postings heb ik Okkervil River ontdekt en dat is met recht een ontdekking, dus ....
Grappig om te lezen dat weblogs door voorstanders ook wel de gildes en marktplaatsen van de 21e eeuw genoemd worden. Heeft Blokker toch ongelijk?
Volgens mij moeten we inderdaad proberen om weblogs te gebruiken voor samenwerking en kennisdeling. Voor bibliotheken is digitaal contact met klanten een goede mogelijkheid ter vernieuwing van de dienstverlening. Ik ga de komende tijd op zoek naar best practices op het net. Via de talrijke weblogs van collega's moet dat niet zo'n tour zijn.

Ding 8

Als liefhebber van de Soprano's moest ik natuurlijk de Mob Maker proberen. Dit is het resultaat:
Emanuel 'Rudolph' Gagliavinci

donderdag 25 september 2008

maandag 22 september 2008

Ding 7


Even snel een keertje bighugelabs geprobeerd. Ga ik zeker nog een keer doen met wat leukere foto's.
Even een vraagje aan Kirsten. Hoe reageer ik nu op jouw reacties; alsubegrijptwatikbedoel??? (Ja, daar zijn we geweest...)

zondag 21 september 2008

Ding 6

Het plaatsen van foto's op Flickr heb ik ooit al eens geprobeerd.
Tijdens de nieuwbouw van de bibliotheek Hof van Twente bijvoorbeeld. De foto's stonden er dus; ik heb alleen wat tags toegevoegd. Als het goed is, geeft de foto een link.

vrijdag 5 september 2008

rss

Netvibes aangemeld. Een eigen rss-icoontje toevoegen op de site lukt nog niet. Op zich vind ik de rss optie in Firefox ook wel erg handig.

donderdag 4 september 2008

De kop is er af

Blog en mail gemaakt.