woensdag 19 november 2008

Ding 19


Met ZBdigitaal, oprichter van Bibliotheek2.0, waar ik ook lid van ben, heb ik inmiddels zo nu en dan virtueel contact. Dat is dus een heus voorbeeld van een sociaal netwerk. Via Edwin heb ik de muziek van Okkervil River ontdekt. Deze groep uit Austin, Texas heeft natuurlijk een plek op MySpace. Daar dus maar even vriend van geworden. Toch geloof ik niet dat ik een erg aktief lid ga worden van dit soort netwerken.
In SlowManagement van herfst 2008 staat een leuk artikel over crowdsourcing. Aanhangers van dit begrip geloven stellig dat de massa slim, talentvol en creatief is. Via sociale netwerken laten steeds meer bedrijven en gemeentes het grote publiek meepraten en meedenken. (er zijn goede voorbeelden). Volgens The Crowds hoeft dat niet te betekenen dat de middelmaat gaat regeren of dat populisme gaat overheersen.
Kennis-inbreng en -deling staan centraal. Wel dient er een langdurige relatie opgebouwd te worden met de achterban/klant, zodat er wederzijds vertrouwen ontstaat. Ook waarschuwen ze voor online referenda. Keuzes tussen voor of tegen werken alleen polariserend en moeten worden vermeden. Het gaat om achterliggende gedachten en denkbeelden. Misschien wordt het op die manier toch wel wat met die sociale netwerken.

1 opmerking:

Kirsten kladdert zei

'Via sociale netwerken laten steeds meer bedrijven en gemeentes het grote publiek meepraten en meedenken.'
Ik ben wel benieuwd: vind jij dat de bibliotheken ook het (grote) publiek moeten laten meepraten en meedenken? En kunnen we daar bestaande sociale netwerken voor gebruiken? Zie je bijvoorbeeld kansen voor een 'filiaal' van de Hofbibliotheek op Hyves?